Kilpiän kalusto ja koneet

Hyvä kultivaattorin kärki, Bourgault 14 cm hanhenjalka pikavaihtosovittimella.

Luomuminimimuokkaukseen tarvittavat välineet ovat herättäneet kiinnostusta, joten pyrin tässä kuvaamaan lyhyesti, miten hommassa on meidän tilallamme onnistuttu.

Ensiksikin traktorit. Brittiläinen mitoituskaava olisi 1 hv/ha. Tähän ei ole päästy, mutta koneet ovat nykyaikaiselle tilalle kohtuullisia, muokkaus tehdään vuoden 1984 Deutz Fahd DX 6.30 115 hv traktorilla, kylvö ja niitto 90 hv John Deere 6300:lla. Molemmat koneet on tarkoitus ajaa loppuun seuraavan 60 vuoden aikana, joten niistä pidetään hyvää huolta mm. ennakoivan huollon ja öljyanalyysien avulla.

Koneet eivät ole yhtä polttoainetehokkaita kuin uudemmat traktorit, mutta tätä ratkotaan kahdella tavalla. Ensiksikin koneiden käyttöä pyritään minimoimaan, muokkaus tehdään matalaan ja nopeasti. Tarpeetonta muokkausta vältetään, mikä säästää myös maan mururakennetta. Toiseksi, koneet käyvät vuodesta 2018 alkaen uusiutuvalla dieselillä, mikä pienentää niiden hiilijalanjälkeä merkittävästi.

Traktoreissa käytetään etu- ja takakulmissa paripyöriä ja rengaspaineet ovat 0,4-0,6 bar kevättöissä, kesällä ne pidetään 1,0 bar tasolla. Renkaisiin on asennettu PTG Airbooster pikaventtiilit (maahantuoja: vihdinkone.fi) paineensäätöä varten.

Muokkauskalustoa voisi kuvata eläinesimerkein:

  • Mäyrä: McConnel jankkuri poistaa tiivistymät ja kyntöanturat syvemmältä. Käytetään tarpeen mukaan ja vain tarpeelliseen syvyyteen.
  • Villisika: Väderstad Cultus silmukkapiikkikultivaattori leikkaa ja nyhtää rikkakasvit matalalta ja sekoittaa kasvijätteet pintaan. Kone on päivitetty Bourgaultin pikavaihtokärjin (Industriehof: Matti Hiidenoja) ja hollantilaisella rod-weeder kitkintangolla.
  • Mustarastas: Olkiäes Eco-mulch sekoittaa kasvijätteet aivan maan pintaan ja pöyhii niiden sekaan multaa.
  • Närhi: Weaving Tine Drill -kylvöäes sijoittaa siemenet sievästi katekerroksen alapuolelle.

Muokkausketju toimii yhdessä viljelykierron kanssa, jossa pidetään jatkuva kasvipeite. Kauran alle kylvetään monipuolinen nurmi (mesikkä, puna-apila, valko-apila, alsike-apila, ruokonata, koiranheinä, raiheinät). Nurmi niitetään korkeaan sänkeen ja keskeltä ulospäin (linnut!) ajo-opastimen avulla. Nurmi päätetään heinäkuussa pikakesantoon, jonka jälkeen kylvetään ruis. Rukiin alle kylvetään keväällä roudan päältä hajakylvönä valko-apila (tetraploidi Vysocan). Rukiin puinnin jälkeen olkea sekoitetaan olkiäkeellä ja apila saa kasvaa kevääseen, jolloin apila muokataan maahan ja kierto alkaa alusta.

Kierron haastavin vaihe muokkauksen kannalta on nurmen sekoittaminen maahan, se toteutetaan seuraavalla tavalla:

  • Pellon pinta rikotaan matalaan: 14 cm hanhenjalat kultivaattorissa tai olkiäes.
  • Nurmen juuristo leikataan poikki matalalta (5 cm): 30 cm hanhenjalat kultivaattorissa
  • Jälleenkasvu leikataan uudelleen poikki noin 2 viikon kuluttua hanhenjaloilla
  • (Tarvittaessa poistetaan tiivistymät jankkurilla.)
  • Peltoon kylvetään hyvä ruiskasvusto