Holistic Management pellonpiennarpäivä la 28.7.2018

Ekosysteemin hoitoa kokonaisvaltaisen tilanpidon keinoin

Kilpiän tila, lauantaina 28.7.2018, 9:30-16:00

Tervetuloa pellonpiennarpäivään! Teemoja ovat maan kasvukunnon ja peltoekosysteemin hoito. Tarkastelutapa on tuttuun tapaan tieteellinen ja käytännönläheinen. Samalla pääset tutustumaan, miten Kilpiän tilalla tehdään päätöksiä tilan kehittämisestä ja kuulet hyviä käytäntöjä meiltä ja muualta.

Terve pelto, terve ruis.

Tilaisuuden järjestävät yhdessä Kilpiän tila, Holistic Management International -järjestö, mukana myös WWF ja Tyynelän tila.

Osallistumismaksu 10 € maksetaan paikan päällä käteisellä ja se sisältää lounaan. Ilmoittautumisen yhteydessä on hyvä ilmoittaa ruoka-aineallergiat/erityisruokavaliot.

Mukaan mahtuu 60 ensimmäisenä ilmoittautunutta, ilmoittaudu pe 13.7.2018 mennessä!

Ilmoittautumislinkki

Lauantai Ohjelma: 28 Heinäkuu 2018
9:30 Kahvi
10:00 Aloitus ja johdanto päivään – kokonaisvaltainen tilanpito: tilan talouden, peltojen kasvukunnon ja viljelijöiden hyvinvoinnin kehittäminen
11:00 Harjoitustehtävä: investointien priorisointi. Miten pellon kasvukuntoa kannattaa kehittää?
12:00 Lounas
13:00 Peltoretki neljään ekosysteemiprosessiin:

  • yhteytys ja hiilensidonta: Tuomas Mattila (Kilpiän tila, SYKE, HY)
  • ravinnekierto ja juuriston kehitys: Juuso Joona (Tyynelän tila, Soilfood, HY)
  • vesitalous ja eroosio: Elina Erkkilä (WWF)
  • monimuotoisuus ja maisema: Iiris Mattila (Kilpiän tila)
15:00 Yhteinen keskustelu: mitä opitte, mitä voisitte soveltaa?
15:30 Kysymyksiä ja vastauksia
16:00 Tilaisuus päättyy

Päivän puhujia

Tuomas Mattila (tekniikan tohtori, MMM) on maan kasvukuntoon erikoistunut viljelijä, tutkija ja kouluttaja. Tuomas on soveltanut kokonaisvaltaista tilan johtamista (Holistic Management) tilallaan vuodesta 2010 ja opiskellut Euroopan toiseksi HMI järjestön sertifioimaksi opettajaksi. Tuomas yhdistää toiminnassaan tieteellisen lähestymistavan käytännölliseen ongelmanratkaisuun ja ekosysteemin hoitoon.


Iiris Mattila (mikrobiologi, MMM) on Kilpiän tilan maanviljelijä ja emäntä. Hän on viime vuosina perehtynyt erityisesti mikrobien ja hyönteisten monimuotoisuuden lisäämiseen maatilamittakaavassa sekä peltometsäviljelyn (agroforestry) mahdollisuuksiin Suomessa.


Juuso Joona (agronomi, MMM) on monipuolinen ”maan viljelijä”, joka toimii oman tilansa lisäksi maanparannusyritys Soilfood Oy:ssä, tutkii maaperän hiilivarastojen lisäämistä ja kouluttaa aktiivisesti myös viljelijöitä maan kasvukunnon hoidossa.


Elina Erkkilä (biologi, FM, ympäristösuunnittelija) on WWF Suomen sisävesivastaava, joka on erikoistunut virtavesiluonnon lisäksi maatalouden vesiensuojeluun, esimerkiksi veden ja ravinteiden hallintaan pelloilla ja kosteikoissa.


Stephanie von Ancken, on Holistic Management International järjestön ohjelmajohtaja, joka on työnsä ohella kiinnostunut lähiruokajärjestelmistä ja vähähiilisestä elämäntavasta. (Steph osaa vähänsen Suomea vaihto-oppilasvuosiensa ansiosta!)